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System Development Charges (SDCs)  
 

Q. How are SDCs calculated? 
A. Transportation: Includes Vehicle & Bike/Pedestrian 
fees. The Vehicle fee is calculated based on PM Peak 
Hour Trips generated by the type of use as identified in 
the Institute of Transportation Engineers (ITE), Trip 
Generation Manual, 9th Edition. The Bike/Pedestrian fee 
is based on bike/pedestrian trips and has two 
components, a general fee charged to all development, 
and a residential fee charged only to residential 
development. More information on Transportation SDCs, 
including uses from the ITE manual, trip rates and 
Resolution 18-05 are available at 
www.orcity.org/publicworks/transportation-sdcs.  

Water: Includes a City fee and South Fork Water 
Board (SFWB) fee. The City fee is based on the water 
connection size, and a weighting factor is applied per 
equivalent residential unit (ERU). The amount charged 
per ERU is an established rate whether the use is 
residential or non-residential. More information on the City 
water SDC, including a table showing the weighting 
factors per ERU, is found in Resolution 04-21 which is 
available at www.orcity.org/publicworks/water-sdcs.  

Parks and Recreation: A set fee is identified for 
residential uses. For non-residential uses, a fee per 
employee is charged. More information on the Parks and 
Recreation SDC, including the structure's gross square 
footage per employee as determined by the Metro 
Employment Density Study established by Resolution 00-
21, is available at www.orcity.org/publicworks/parks-sdcs.   

Sanitary Sewer: Includes a City fee and Tri-City 
Service District fee. City fees are charged based on the 
number of equivalent dwelling units (EDUs) per use. More 
information on the City Sanitary Sewer SDC, including the 
basis for EDUs for nonresidential uses, was established 
by Resolution 05-07 which is available at 
www.orcity.org/publicworks/wastewater-sdcs. 

Storm: The fee is based on the equivalent residential 
units (ERUs) for the development. ERUs are established 
by multiplying the property's area range number (ARN) by 
its development intensity factor (DIF). More information 
on the City Storm SDC, including ARN and DIF details, 
are found in Resolution 04-47 which is available at 
www.orcity.org/publicworks/stormwater-sdcs. 
 
Q. How often do SDC rates change? 
A. City fees are adjusted annually for inflation at the 
beginning of each calendar year (January 1). SDCs may 
also change rates at other times, but particularly at their 

SDC review cycle which generally occurs whenever a 
master plan is completed. City rate changes must be 
authorized by the City Commission at a public hearing 
through the adoption of a resolution. Rates charged by the 
SFWB change annually for inflation at the beginning of the 
calendar year. Tri-City Service District rates change 
annually at the beginning of the fiscal year (July 1).  
 
Q. Are there ways to reduce SDCs? 
A. In the event an applicant's development involves the 
redevelopment of a property, they may be eligible for a 
reduced SDC. Development and redevelopment within 
the Mixed Use Downtown and Willamette Falls Downtown 
Districts, as well as the 7th Street and Molalla Avenue 
Corridors, may qualify for a discount. Residential uses 
qualify for a 10% reduction of the Vehicle fee of the TSDC.  
Maps showing the discount areas are available at 
www.orcity.org/publicworks/transportation-sdcs. 
 
Q. Are SDC credits available? 
A. Credits for constructing or dedicating a qualified 
public improvement as part of a development may be 
granted by the Public Works Director. Credits may be 
issued based upon a detailed cost estimate for the 
anticipated cost of construction including supporting cost 
documentation and for the over-capacity portion of 
qualified public improvements located on or contiguous to 
a development site. 
 
Q. Can I give or sell my SDC credits? 
A. Credits shall be for a particular dollar value as a credit 
against an SDC assessed on a development. Credits may 
only be used to defray or pay the SDC for the particular 
capital improvement system to which the qualified public 
improvement relates. 

Unused credits may be carried forward provided they 
meet specific criteria including that they must be used by 
the developer within Oregon City, they must be used for 
the same type of capital improvement system for which 
the credit was issued, and they must be used within ten 
years from the date of issuance. Credits are not 
negotiable or transferable to any party other than the one 
to whom they are issued. 
 
Q. Who do I contact for more information? 
A. Contact Public Works Engineering at 503.657.0891 
for any questions relating to SDCs.
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